You are here
Home > Događaji > Pozivamo Vas na prvu radionicu govorne multimedije u rujnu 2018!

Pozivamo Vas na prvu radionicu govorne multimedije u rujnu 2018!

Za članove HSUF-a organiziramo dvodnevnu desetsatnu radionicu govorne multimedije korištenjem DigiLingue i drugih tehnologija otvorenog koda.
Hrvatska strukovna udruga fonetičara u suradnji s POV Streaming j.d.o.o. održati će radionicu u trajanju od 10 sati. Tema će biti govorna multimedija s osvrtom na cjenovno povoljnija rješenja opreme za digitalna elektroakustična oblikovanja slušanja, glasa i govora koja je fonetičarima nužna u njihovom radu.

Termin i mjesto održavanja predavanja i radionica:
subota 8. i nedjelja 9. rujna 2018.
prostorije Mjesnog odbora Jelenovac, Ilica 181, Zagreb.

Polaznici dobivaju Potvrdu o polaženju prve radionice Govorne multimedije.

Broj prijavljenih po radionici radi kvalitetnog rada ograničen je na 15 osoba.

Govorna multimedijakorištenje multimedijskih računalnih postupaka i opreme nove generacije u digitalnom oblikovanju govornih sadržaja s primjenom u rehabilitaciji slušanja, glasa i govora, Audio-vizualno-globalno strukturalna metoda (AVGS) metodi učenja jezika, estetskoj fonetici te drugim postupcima u kojima se koriste govorne tehnologija i elektroakustičko oblikovanje (npr. industriji video igara, filmskoj industriji i sl.).

Gotovo svi temeljni aspekti suvremene govorne multimedije postavljeni su u Verbotonalnoj teoriji još šezdesetih godina prošlog stoljeća(1) odnosno postupnim otkrivanjem struktura i funkcija njezinih elemenata pod zajedničkim nazivom vrednote govornog jezika.  U njoj ritam obuhvaća sve druge elemente, kao što su prostor, kontekst, okolnosti, tempo, glas, intonativna značenja, namjere, zvuk i pokret u jeziku, do najsitnijih razlikovnih akustičkih obilježja glasovnih ostvarenja određenih perceptivnih optimala pojedinog  jezika.

Njihovim istraživanjima oformljena je i znanstveno potkrepljivana jedinstvena metodologija fonetske rehabilitacije govora i slušanja Zagrebačke fonetske škole, audio-vizualno-globalno strukturalna metoda učenja jezika kao stranog jezika te su pokrenuta jedinstvena filološka i neurolingvistička istraživanja multimedijskih afektivnih strukturalnih  i funkcionalnih elemenata govora i stilistika govora.

Praktičan rad i iskustvo godinama su omogućavali profesionalni uređaji koji su i danas u upotrebi.

Međutim, suvremeni je razvoj digitalne opreme ponudio i niz novih fleksibilnosti i dostupnije komponente fizičkih i virtualnih uređaja drugog, znatno nižeg cjenovnog razreda, a digitalno je društvo započelo novu eru potreba za govornom komunikacijom.

U ovoj edukaciji koristiti će se oprema izabrana, testirana i povezana u koncept koji je nazvan DigiLingua. Njime se uz nevelika ulaganja i određen stupanj informacijske multimedijske kompetencije omogućuje profesionalnim praktičarima, studentima i svima zainteresiranima, iskustvo i rad s verbotonalnom govornom multimedijom.

Uz to će polaznici imati mogućnost upoznati se sa najsuvremenijim digitalnim alatima otvorenog koda koji se uspješno mogu koristiti u edukacijske svrhe bilo za podučavanje stranih jezika ili podučavanja u razrednoj nastavi a koji slijede načela verbotonalnog koncepta.

(1)Guberina, Petar: Metodologija verbotonalnog sistema, „Govor“ Revija za teoretsku i primjenjenu fonetiku, Zagreb 1967., god.1, broj 1. str. 5-19.
link: http://www.ffzg.unizg.hr/fonet/govorscan/GOVOR_UVEZANI/GOVOR-1967-1.pdf

Ured_POV_Streaming_D_manja

Cijena edukacije i radionica za članove HSUF-a: 600,00 kn, za studente 400,00 kn.

8. rujna 2018. (subota) 9:00-14:00

9:00-9:45  – Uvodno o VT i korištenju opreme nove generacije u koncepciji VT danas i suvremene multimedije – multimedijska projekcijska prezentacija o DigiLingui: slike, audio i video izlazi (Z. Papeš)

15 min pauza uz kavu i sokove

10:00-14:00 – Praktična radionica –  (voditelji: V. Papeš, D. Hodalić, Z. Papeš)


Realizacija koncepta DigiLingua ili low-budget kompletiranje suvremeno dostupne digitalne opreme potrebne u Verbotonalnim postupcima u realnom vremenu upotrebom otvorenog koda te pristupačnih programiranih i računalnih komponenti                                                     

  • izbor i priključivanje mikrofona i slušalica s obzirom na vrstu i funkciju, različite kombinacije, mogućnosti balansa slušalica lijevo – desno uho, povezivanje modula;
  • korištenje dostupnih sučelja: upravljačka MIDI sučelja, audio zapisivanje u zvučni modul; izbjegavanje bruma ili nula-brum kombinacija modula; uključivanje laptopa  za prikaz sonagrama u realnom vremenu i pohranu zvučnog zapisa (Praat, Audacity, MODEP, Android i ostalo);
  • pojasno filtriranje glasa prema fonetskim optimalama;
  • korištenje tercnih filtera – estetska fonetika, rehabilitacija pacijenata s problemima kvalitete glasa – korekcija stacionarne boje glasa, postiranje glasa glasovnih profesionalaca (npr. glumaca, nastavnika…);
  • korištenje vremenskog kašnjenja (delay) istovremene promjene spektralne i vremenske slušne slike (pri rehabilitaciji mucanja i nekih drugih neurolingvističkih poteškoća);

Strukturirano korištenje DigiLingue:

  • učenje hrvatskog jezika kao stranog jezika, optimale hrvatskog jezika, optimale engleskog, francuskog, ruskog i mogućnosti za druge jezike;
  • korištenje govornih i drugih elektroakustičkih efekata u filmskoj umjetnosti te u razvoju videoigara;
  • opcije koje se mogu posebno dogovoriti;
  • osnovne upute o mogućnostima korištenja operacijskih sustava otvorenog koda;
  • individualna podrška.

9. rujna 2018. (nedjelja)  9:00-14:00

9:00-9:30 – Uvod i najava informiranja o primjeni VT u radu s pacijentima i fonetskoj rehabilitaciji te elektroakustičkoj objektivizaciji korištenjem DigiLingue (V. Kirinić Papeš, D. Hodalić)

9:30-10:00 – Korištenje digitalne tehnologije u razrednoj  nastavi za učenike s pervazivnim razvojnim poremećajem (M. Hotujac Dreven)

15 min pauza uz kavu i sokove

10:15-13:00 – Praktična radionica (voditelji: V. Papeš, D. Hodalić, V. Kirinić Papeš)
Praktičan rad na sustavima DigiLingue uz asistenciju i edukaciju. 

13:00-14:00 – Diskusija i provjera znanja

Dosadašnja iskustva.

Istraživanje daljnjih mogućnosti.

Informativni upitnik o usvojenom znanju na edukacijskoj radionici i dodjela Potvrde.

 

Predavači i voditelji radionica

Vesna Kirinić Papeš, prof. fonetike i DHI, predsjednica HSUF-a
Tijekom svoga profesionalnoga rada stekla je bogato iskustvo u području akustike i rehabilitacije prvenstveno pacijenata s problemima kvalitete glasa.

Zlatko Papeš, prof. fonetike, pedagogije i DHI, član stručnog vijeća HSUF-a
U svome radu stavlja fokus na  društveno-humanističkoj primjeni informacijskih i  komunikacijskih tehnologija u zdravstvu, telemedicini i podatkovnoj interoperabilnosti putem korištenja digitalnih tehnologija s većom zastupljenošću otvorenog koda.

Vedran Papeš, inž. multimedijskog računarstva Algebra, POV Streaming j.d.o.o.
Radi na projektima obrade i prijenosa vizualnog i govornog signala korištenjem najsuvremenijih digitalnih tehnologija. Autor konceptualnog sustava DigiLingue.

Matea Hotujac Dreven, magistra edukacijske rehabilitacije-fonetičar rehabilitator
Licencirani Floortime terapeut II. stupnja po The Greenspan Floortime Approach pristupu terapijom igrom,
Oris centar za poboljšanje komunikativnosti djece i odraslih Zagreb
U svome radu kao fonetičar rehabilitator usmjerila se prvenstveno na rehabilitaciju i edukaciju osoba s najtežim komunikacijskim poteškoćama. Uz rad kao individualni rehabilitator, također predaje kao učitelj u nastavi u kući za učenike s prevazivnim razvojnim poremećajem u razrednoj nastavi. U svom nastavnom radu koristi najsuvremeniju digitalnu tehnologiju za oblikovanje individulanih obrazovnih programa.

Dijana Hodalić, mag. edu. fonetičar rehabilitator i učitelj govorništva, DiFon d.o.o., Bjelovar – Studio za komunikaciju, slušanje, glas i govor
Djeluje u području govorništva i estetske fonetike te rehabilitacije slušanja, glasa i govora. U svom radu koristi se sustavom DigiLingue.

Prijavnica

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Top